15 Eylül 2008 Pazartesi

yerel seçimlerde ak parti ve ankara belediye başkanı

AK Parti yerel seçimlerde neye ve kime göre favori? Ankara'da Melih Gökçek fenemoni yerel seçimi nasıl etkileyecek? İlçelerin nabzı nasıl atıyor?

YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ ANKARA KULİSLERİ
ŞEHİRLER BAŞKANINI ARIYOR 2

AK PARTİ’NİN ZOR TERCİHİ: ANKARA!
29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimler onuncu seçim olacak. İlk defa 1963 yılında yapılmaya başlanan tek dereceli belediye başkanlığı seçimi 1980 sonrası dönemden itibaren beş yılda bir yapılıyor.
Bir önceki yazıda da ifade ettiğimiz gibi AK Parti bu seçimlerin de favorisi. Eğer bu seçimde bir yarış varsa o da AK Parti’nin içinde yaşanıyor ifadesi polemik konusu oldu. Bu konuyla ilgili birkaç istatistiği hatırlatmakta fayda var. Mesele rakamlar üzerinden tartışıldığında konu daha iyi anlaşılacak.

AK Parti Neye ve Kime Göre Favori?
AK Parti 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde ülke genelindeki:
- 16 Büyükşehir Belediyesinden :14
- 65 İl Belediyesinden :46
- 847 İlçe Belediyesinden : 468
- 2281 Belde Belediyesinden :1236’nı kazandı.

AK Parti ile ana muhalefet partisi CHP’nin il genel meclisi, belediye başkanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlıkları seçimlerinde aldıkları oyların mukayesesi yapıldığında ise AK Parti’nin CHP’ye açık ara fark attığı görülüyor. Bu tablolar ve rakamlar incelendiğinde sanırım mesele bütün çıplaklığıyla ortaya çıkıyor.


2004 Yerel Seçimleri AK Parti ve CHP mukayesesi


İl Genel Meclisi

Belediye Başkanlığı

Büyükşehir Belediye Başkanlığı
AK Parti

% 41.6

% 40.1

% 46
CHP

% 18.2

% 20.7

% 24.4
Fark

% 23.4

% 19.4

% 21.6

Kaynak: Erol Tuncer-Coşkun Kasapbaş, Seçim 2004, TESAV Yayını, 2004

Bu rakamlar ortada iken ve seçimlere çok az bir süre kalmasına rağmen muhalefet partilerinin hiçbir özel hazırlık yapmaması doğal olarak seçimin AK Parti’nin kendi içinde geçeceği yargısını kuvvetlendiriyor.

Buradaki temel sorun AK Parti’nin yukarıdaki tablo karşısında ‘kimi aday gösterirsek seçilir’ inancıyla hareket etmesidir. Eğer parti içinde böyle bir irrasyonel tavır gelişirse buna seçmenin kırmızı kart göstermesi sürpriz olmayacaktır.

AK PARTİ’NİN ZOR TERCİHİ: ANKARA!
Kağıt üzerinde AK Parti için en kolay geçecek seçimlerden biri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi. Ancak bu kolay denklem aday tercihine bağlı olarak her an zorlaşabilecek bir hesaba dönüşebilir.
AK Parti eğer bu seçimlere Melih Gökçek tercihiyle girerse büyük bir ihtimalle seçimi rahatlıkla kazanacak. Ancak Ankara kulislerinde konuşulanlara göre bu tercihin göründüğü kadar basit ve kolay olmadığı dile getiriliyor.
Bazı uzmanlar tarafından Tayyip Erdoğan ile Melih Gökçek arasında AK Parti’nin kuruluş aşamasından bu yana devam eden örtülü bir gerilim olduğu öne sürülüyor. Bu duruma bağlı olarak partinin Büyükşehir adaylığı tercihinde zor imtihandan geçtiği belirtiliyor.
Gökçek Fenomeni!
Bugüne kadar dokuzuncusu yapılan yerel seçimlerde Melih Gökçek hariç iki kez üst üste Ankara Belediye Başkanlığını kazanan bir isim yok. Ankara Belediye Başkanlığı 1963 seçimlerinden 1994 seçimlerine değin sürekli el değiştirmiş.
1973 ve 1977 seçimlerinde CHP iki defa üst üste seçim kazanmış ama birinde Vedat Dalokay’ diğerinde ise Ali Dinçer’i aday yapmış. 1980’lere damgasını vuran Anavatan Partisi ve Ankara’ya büyük hizmetleri geçen belediye başkanı Mehmet Altınsoy dahi burada ikinci kez başkan seçilememiş.
Bu çerçeveden bakıldığında Melih Gökçek isminin Ankara tarihinde ayrı bir yeri ve önemi var. Melih Gökçek, Ankara’nın efsane valisi, CHP il başkanı ve belediye başkanı Nevzat Tandoğan’dan dahi uzun süre belediye başkanlığı yapmış bir isim.
Melih Gökçek, 1984 yerel seçimlerinde beş yıl Keçiören Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra 1989 seçimlerinde SHP adayı Hamza Kırmızı’ya karşı buradaki yarışı kaybetti. Gökçek, 1991 genel seçimlerinde RP+MÇP+IDP ittifakında Ankara Milletvekili oldu ise de 1994 yerel seçimlerinde vekillikten ayrılarak Ankara Büyükşehir Belediye başkanı adayı oldu ve kazandı. 1994 seçimlerinden sonra 1999 ve 2004 seçimlerini de kazanan Gökçek’in, görüldüğü kadarıyla gönlünden bir dönem daha başkanlık geçiyor.
Henüz somutlaşan bir durum yok ancak kulislerde konuşulanlara göre burada herkesin bir hesabı var ama Erdoğan’ın da Ankara için ayrı bir bildiği var. Erdoğan şimdilik tek belirleyici görünüyor. Ankara-Gökçek denklemi bozulacak mı yoksa devam mı edecek hep beraber göreceğiz. Eğer bu denklem bozulursa Ankara siyasetinin yeniden yapılandırılacağı kesin.
2004 Yerel Seçimleri AK Parti ve CHP mukayesesi


İl Genel Meclisi

Belediye Başkanlığı

Büyükşehir Belediye Başkanlığı
AK Parti

% 41.6

% 40.1

% 46
CHP

% 18.2

% 20.7

% 24.4
Fark

% 23.4

% 19.4

% 21.6
Kaynak: Erol Tuncer-Coşkun Kasapbaş, Seçim 2004, TESAV Yayını, 2004
Gökçek’in aday yapılmaması durumunda yeni kurulacak Yerel Yönetimler Bakanlığı için ismi geçerken onun bu durum karşısında nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor? Gökçek’in AK Parti’den yeniden aday olması sürpriz olmayacak. Ancak aday olmaması durumunda AK Parti’de hizmete devam mı edecek yoksa başka bir yol mu çizecek sorusunun cevabını henüz bilinmiyor.
Gökçek, Ankara’da yaptığı hizmetler kadar, polemikleri, sivri dili ve aykırı kişiliğiyle seveni kadar sevmeyeni de olan birisi. Geçmiş yıllarda Çankaya Belediye başkanı Doğan Taşdelen’le yürüttüğü tartışmalar onu tüm Türkiye’nin tanımasına neden oldu. Gökçek bu tartışmaları daha sonraki dönemlerde de devam ettirdi. Gökçek en son İzmir’de arsenikli su bombasını patlattı. İster misiniz Başbakan, Gökçek’i “İzmir seferine” göndersin.
Geçmiş yıllarda Melih Gökçek’le Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok arasında yaşanan rekabet alttan alta devam ederken bu rekabetin nasıl sonuçlanacağı merak konusu. Bir müddet önce bu yarışta TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın da ismi geçse de şimdilik bu isim gündemden düşmüş durumda. Bayraktar ismi şu günlerde daha çok İstanbul için yakıştırılıyor.
Basın tarafından yöneltilen “Büyükşehir’e aday olacak mısınız?” sorularına kararlı bir biçimde olumlu yanıt vermeyen Altındağ Belediye başkanı Veysel Tiryaki ise bu yarıştaki sürpriz isimlerden biri olabilir. Altındağ Belediyesinde yaptığı başarılı hizmetleriyle sivrilen ve parti içinde güçlü bir desteğe sahip olduğu öne sürülen Veysel Tiryaki’nin ismi Büyükşehir kulislerinde, teşkilatlarda ve kanaat önderleri düzeyinde sıkça telaffuz ediliyor.

İLÇELERDE NABIZ HIZLANIYOR
Ankara Büyükşehir’den ilçelere geldiğimizde henüz ortada netleşen bir tablo yok. Pursaklar’ında ilçe olmasıyla birlikte Ankara’nın toplam ilçe sayısı 25 oldu. Bu ilçelerdeki belediye başkanlarının dağılımı şöyle
-AK Parti :18
-CHP :3 (Çankaya, Elmadağ, Ayaş),
-MHP :3 (Nallıhan, Beypazarı, Bala)
-Doğru Yol Partisi :1 (Haymana).
Bu rakamlara bakıldığında aslında ortada net bir tablo var ama 2009 sonuçları nasıl olacak ayrı bir soru. Ankara’da AK Parti’nin ilçe kongreleri devam ediyor. İlçe kongreleri sonlandığında puslu tablo bu parti için biraz daha netleşecek.
Ankara siyasetini iyi takip eden uzmanlara göre AK Parti’nin Ankara’da ‘sorunsuz ve sorunlu’ olmak üzere iki tür ilçesi var. Parti bazı ilçelerde çok rahat. Belediye başkanı ile ilçe teşkilatı uyumlu bir biçimde çalışıyor. Bazı ilçelerde ise teşkilatla başkan arasında hafif bir limoni hava var.
22 Temmuz seçimlerinde milletvekillerinin büyük bir bölümün yenileyen Başbakan’ın belediye seçimlerinde nasıl bir tavır alacağı büyük merak konusu. Çıtası yüksek olan ve büyük hedeflerin insanı olan Erdoğan, temposuna ayak uyduramayan belediye başkanlarını kesin değiştirecek.
Valilere bile ‘kamyona binip kömür dağıtmaktan’ bahseden Erdoğan’ın belediye kökenli biri olması belediye başkanlarının durumunu zora sokuyor.
Altındağ ilçesinde Veysel Tiryaki’nin yeri garanti gibi. Cumhuriyetin kurulduğu ilçede başarılı hizmetler yapan Tiryaki, partinin yıldızı parlayan isimlerinden biri. Altındağ’da karşısında henüz bir rakibi yok.
Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Keçiören’de Turgut Altınok’un yeri de garanti olanlardan. Altınok’un Büyükşehir konusundaki tavrı siyasi geleceğini de belirleyecek bir olgu olarak ortada duruyor. Parti içinde güçlü desteği olan Altınok için ‘dayak olayı’ eksi puan olsa da Başbakan’ın Keçiören’de oturduğu unutulmamalı!
Uzun yıllar sosyal demokratların Ankara’daki kalesi konumunda olan Yenimahalle’de başarılı hizmetler yürüten Ahmet Duyar ismi yeniden öne çıkıyor. AK Parti için şimdilik sorunsuz görünen ilçelerinden biri de Yenimahalle.
Büyükşehir mevzuatında yapılan son düzenlemeyle seçmen profili en çok değişen ilçelerden biri olan Gölbaşı, Ankara’nın hızla gelişen ilçelerinin başında geliyor. Başbakan’ın Gölbaşı’nın gelişimiyle yakından ilgilendiği gözlenirken son durumun nasıl olacağı henüz bilinmiyor. Gölbaşı yerel dinamiklerin güçlü olduğu bir yer ve Belediye Başkanı Abdülnasır Haşlak’ın durumu biraz Büyükşehir adayına bağlı. Yarış hızlandıkça muhtelif isimler ortaya çıkacak.
Sincan İlçesi belediye ile teşkilat rekabetinin yaşandığı yerlerden biri. Başkan Hasan Altın ile ilçe başkanı Rıza Gezer arasındaki rekabetin nasıl sonuçlanacağı önümüzdeki günlerde yapılacak ilçe kongresinde netleşmese de eğilim üç aşağı beş yukarı belli olacak. Bu ilçede yoğun bir rekabetin yaşanacağı ve yeni isimlerin başkanlık yarışına gireceği kulislerde sıkça konuşuluyor.
Mamak şu ana kadar en çok adayın çıktığı ilçelerden biri. Başkan Gazi Şahin tecrübeli bir belediyeci ve siyasetçi olarak bu rekabetten nasıl çıkacak şimdilik bilinmiyor. Şahin’e karşı Ercan Kınacı ve Mehmet Ağgül adaylıklarını şimdiden açıklamış durumdalar.
Mamak gibi ciddi bir yarışın yaşanacağı yerlerden biri de Etimesgut İlçesi. Başkan Serhat Kemal Yılmaz yeniden aday yapılıp yapılmayacağı bilinmemekle birlikte halk tarafından tartışılan bir isim Yılmaz. Bu ilçede de şimdiden aday adaylığını açıklayan birçok isim var.
ÇANKAYA’DA YARIŞI KİM KAZANACAK?
Gelelim üzerinde en çok spekülasyon yapılan ilçenin durumuna yani Çankaya’ya. Çankaya ilçesindeki yarışın nasıl sonuçlanacağı tüm Türkiye tarafından merakla izleniyor. Başbakan Erdoğan’ın seçim sonrası alınmasını istediği belediyelerden biri olan Çankaya’da CHP’de oldukça güçlü.
Sadece şu istatistiği verirsek bu ilçenin durumu daha net bir biçimde görülecektir. 1963 yılından bu yana dokuz defadır yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde bu ilçede seçimi sekiz defa CHP kazanmış. Sadece 1984 seçimlerinde Anavatan Partisi adayı Erdoğan Yavuzlar burada seçim kazanabilmiş.
Gözüken o ki CHP sadece bu ilçede seçimi kazansa kendini başarılı, AK Parti’yi başarısız ilan edecek. Çankaya ilçesi son dönemlerde CHP tarafından ‘kale’ olarak görülüyor ve özel bir önem veriliyor. Doğan Taşdelen (1989, 1994), Haydar Doğan(1999), Muzaffer Eryılmaz(2004) başkanlıkları döneminde bu ilçe hizmetleriyle değil daha çok Melih Gökçek’le yürüttükleri tartışmalarla gündeme geldi.
Eryılmaz ılımlı tavrı ve klasik CHP çizgisinden ayrılan tutumuyla dikkat çekerken yeniden aday yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor. CHP taktik olarak adaylarını her seçim döneminde değiştiriyor. CHP içinde Çankaya adaylığı için ciddi bir yarışın olacağı muhakkak.
2004 yerel seçimleri istatistiklerine baktığımızda CHP burada 201.262 (% 50.8) oy almışken AK Parti buradan 144.801(% 36.5) oy almış. Yani AK Parti’nin işi hem zor hem de kolay.
AK Parti’nin Çankaya adayı, Büyükşehir adayı kadar merak uyandıran ve tartışma yaratan bir isim olacak. Henüz ortaya çıkmış bir isim bulunmamakla birlikte AK Parti kulislerinde bu ilçeyle ilgili özel çalışmaların yapıldığı ileri sürülüyor. İsim zikredilmeden yapılan tariflerde AK Parti’nin sürpriz bir isme adaylık teklifi götüreceği ve partinin burada seçimi almak için var gücüyle çalışacağı konuşuluyor.
Bu arada uzun zamandır Çankaya’da seçim çalışmalarını devam ettiren Osman Gökçek’ten bahsetmemek olmaz. Oğul Gökçek’in durumu henüz belli değil. Baba oğul aynı anda mı aday olacaklar yoksa biri çekilip diğeri taze bir başlangıç mı yapacak önümüzdeki günlerde sis perdesi aralanacak. AK Parti Ankara’da sürprizlere açık bir seçim sürecine giriyor...
kaynak : haber 7

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder